sobota, 19. marec 2011

Gratiniran ohrovt s krompirjem *Vegan Soul Kitchen*

Že nekaj časa nazaj sem si kupila knjigo Vegan Soul Kitchen, jo nekajkrat prelistala in šele pred kratkim preizkusila. Knjiga je zelo lušna zbirka veganske "soul food" oz. Afriško-ameriških receptov iz Južne ZDA, opremljenih z glasbenimi in literarnimi predlogi.

Poskus št. 1 - gratiniran ohrovt s krompirjem
Sestavine:
-3-4 srednje velikih krompirjev
-6 jedilnih žlic olivnega olja
-1/2 čajne žlice čili paprike
-1/2 čajne žlice mlete paprike
-1/2 čajne žlice timijana
-1/2 čajne žlice origana
-sol, poper
-glava (približno 0.5kg) glavnatega ohrovta
-glava (približno 0.5kg) rjave gorčice (mi smo uporabili kar 1kg glavnatega ohrovta)
-4 stroki česna
-1 skodelica grobih drobtin
-1 in 1/2 skodelice riževega (ali sojinega) mleka

Pečičo segrejemo na 230 stopinj Celzija. Krompir olupimo, narežemo na kolobarje in premažemo z olivnim oljem, čilijem, mleto papriko, timijanom, origanom in soljo. Položimo na pekač ter pečemo približno 40 minut (vmes enkrat obrnemo), da rezine porjavijo.

Medtem narežemo liste ohrovta na večje kose, ter jih 5 minut kuhamo v slanem kropu. V večji ponvi na olivnem olju malo popražimo česen, dodamo odcejen ohrovt ter solimo. Premešamo ter pražimo nekaj minut, da vsa tekočina izhlapi. Če je potrebno, ohrovt še dodatno odcedimo.

V skodelici zmešamo drobtine s tremi žlicami olivnega olja. Krompir vzamemo iz pečice in temperaturo zmanjšamo na 200 stopinj. V naoljen pekač položimo plast krompirja, ter nato plast ohrovta, nato spet plast krompirja in ohrovta. Vse skupaj prelijemo z riževim ali sojinim mlekom ter posujemo z naoljenimi drobtinami. Pokrijemo ter pečemo 45 minut oz toliko časa, da se drobtine napojijo z mlekom. Malo pred koncem odkrijemo, da se drobtine zapečejo. Poporamo in postrežemo.

Soundtrack: "Give Me a Chance" od Sharon Jones & The Dap-Kings

Komentar:
-4 stroki česna so bili malce preveč za nas (stvar okusa pač)
-1 skodelica drobtin deluje če so grobo mlete. Ko smo jed delali drugič smo uporabili navadne drobtine (drobno mlete) in je bila zgoraj navedena količina občutno preveč ker se niso vse namočile z mlekom. Tako da če uporabljate drobno mlete drobtine, predlagam polovično količino.

Ni komentarjev:

Objavite komentar