ponedeljek, 4. april 2011

Cupcakes/tortice *Vegan Cupcakes Take Over the World*

Od vseh preizkušenih receptov za veganske kolačke in mafine ter podobno, so tele tortice najboljše. V bistvu se sploh ne opazi da notri ni jajc, masla in smetane. Prejšnji teden so romale na piknik in navdušile ne-vegane. Recept je iz Vegan Cupcakes Take Over the World.

Za vanilijeve tortice potrebujemo (24 tortic):
-skodelico sojinega mleka
-čajno žličko jabolčnega kisa
-1 in 1/4 skodelice moke
-2 jedilni žlici koruznega škroba
-3/4 čajne žlice pecilnega praška
-1/2 čajne žlice sode bikarbone
-ščep soli
-1/2 skodelice margarine
-3/4 skodelice sladkorja
-2 čajni žlici vanilijevega sladkorja

Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. V sojino mleko vmešamo kis in pustimo stati, da se sesiri. Skupaj zmešamo suhe sestavine (moko, koruzni škrob, pecilni prašek, sodo in sol). V skledi penasto vmešamo margarino in sladkor (približno dve minuti), dodamo vanilijev sladkor ter med mešanjem izmenjajoče dodajamo sojino mleko it suhe sestavine. Mešamo le toliko časa, da se sestavine povežejo, ob predolgem mešanju bodo tortice bolj gumijaste (kar se je zgodilo v našem primeru). Napolnimo pekač do 2/3 in pečemo približno 20 minut. Tortice pred okraševanjem ohladimo.

Za limonin premaz potrebujemo:
-1/2 skodelice margarine
-2 skodelici sladkorja v prahu
-2 jedilni žlici limoninega soka
-2 čajni žlici naribane limonine lupinice
-čajna žlica vanilijevega sladkorja

V skledi penasto vmešamo margarino, počasi dodajamo sladkor v prahu (ne vsega naenkrat, ker bo težko razmešati) ter vanilijev sladkor. Vsake toliko dodamo še limonin sok, da razredčimo. Vse skupaj dobro stepemo.
Za čokoladne tortice potrebujemo:
-skodelico sojinega mleka
-čajno žlico jabolčnega kisa
-3/4 skodelice sladkorja
-1/3 skodelice olja
-vanilijev sladkor
-skodelico moke
-1/3 kakava v prahu
-3/4 čajne žlice sode
-1/2 čajne žlice pecilnega praška
-ščep soli

Postopek je podoben prešnjemu, le da je tu namesto margarine uporabljeno olje. V sojino mleko s kisom vmešamo sladkor, olje ter vanilijev sladkor. Posebej zmešamo moko, pecilni prašek, sodo, kakav in sol, ter vmešamo v mlečno-oljno mešanico. Tortice pečemo cca. 20 minut na 180 stopinj Celzija.

Čokoladno kremo naredimo iz:
-1/2 skodelice margarine
-1/2 skodelice kakava v prahu
-2 in pol skodelice sladkorja v prahu
-3 jedilnih žlic sojinega mleka
-vanilijevega sladkorja

Penasto vmešamo margarino, postopoma dodajamo kakav, vanilijev sladkor, sladkor in sojino mleko ter vse skupaj dobro stepemo, da dobimo rahlo kremo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar