nedelja, 23. oktober 2011

Palačinke z jabolčno čežano

Nedeljski jesensko-zimski zajtrk...

Najprej se lotimo jabolčne čežane. Štiri večja kisla jabolka olupimo, narežemo, vržemo v lonec z nekaj žlicami rjavega sladkorja (količina odvisna od kislosti jabolk) in malce vode, ter kuhamo na srednjem ognju. Medtem pripravimo palačinke.

Za sedem manjših palačink potrebujemo:
-skodelico moke
-3/4 čajne žlice pecilnega praška
-pol čajne žlice sode bikarbone
-pol čajne žlice cimeta
-pol čajne žlice mletih nageljnovih žbic
-ščep pimenta
-dve jedilni žlici rjavega sladkorja
-približno 3/4 skodelice rastlinskega mleka
-jedilno žlico blagega jabolčnega kisa (če je kis močnejši, ga damo malo manj saj testo ne sme biti kislo. Je pa kis pomemben za rahlost testa)
-dve jedilni žlici olja

Suhe sestavine dobro zmešamo. Posebej zmešamo mleko, kis in olje, ter vmešamo v suhe sestavine. Mokrih in suhih sestavin ne mešamo preveč, le toliko, da se sestavine povežejo drugače bo testo gumijasto in ne bo lepo naraslo.
Palačinke spečemo na vroči pomaščeni ponvi, kakšne 2 minuti na eni strani, ko se začnejo delati mehurčki obrnemo.

Jabolka medtem vsake toliko časa malo premešamo da se zadeva ne prime. Medtem ko smo pekli palačinke so se lepo razkuhala v čežano. Če se niso, jim malo pomagamo s paličnim mešalnikom.

Ni komentarjev:

Objavite komentar