nedelja, 27. november 2011

Čili treh fižolčkov

Čili je ena od jedi, ki sem se ji najtežje odpovedala, ko sem nehala jesti meso. Veganske in vegetarijanske variacije "mletega mesa" so sicer super (poskusila sem Quorn, ki je narejen iz mikoproteinov in ni veganski, ker ima dodan jajčni beljak, ter Sainsbury sojino "mleto meso", ki pa je vegansko. Redwood izdelkov, ki so na voljo v Sloveniji še nisem testirala), vendar tu pri nas niso vedno na zalogi. Pa je padel čili iz treh vrst fižola.

Sestavine:
-malo manj kot kilogram suhega fižola (rdečega, rjavega ter črnookega)
-korenček
-pol kolerabe
-pol rdeče paprike
-pol kilograma čebule
-trije stroki česna
-dve čili papriki (lahko tudi mlet čili)
-majaron, origano
-mleta paprika
-kumin
-sol
-pločevinka pelatov
-olje ter žlica koruznega škroba

Fižol namočimo čez noč ter skuhamo (najbolje vsako vrsto fižola posebej saj se vsaj po mojih izkušnjah črnooki fižol kuha malo dlje). Nekaj vode v kateri se je kuhal fižol shranimo, saj z njo kasneje zalijemo čili.
Čebulo narežemo na drobne kose ter jo na olju počasi pražimo da postekleni. Dodamo koruzni škrob, ter zalijemo z malo vode kjer se je kuhal fižol. Dodamo narezano zelenjavo, malo popražimo, dodamo kuhan fižol, začimbe ter vse skupaj zalijemo z malce fižolove vode. Kuhamo na nizkem ognju da brbota kakšno uro, lahko tudi dlje. Ko je zelenjava kuhana dodamo pelate in še malo pokuhamo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar