petek, 11. januar 2013

Pečen koromač in krompir s smetano iz oreškov

Sestavine:
-gomolj koromača
-manjša čebula
-4 srednje veliki krompirji
-100g indijskih oreškov
-sok ene limone (manjše)
-strok česna
-timijan, sol, poper, olje

Najprej namočimo oreške v vročo vodo (lahko jih pripravimo prejšnji dan in jih pustimo namočene čez noč) in damo kuhat krompir (cel in neolupljen). Koromač in čebulo narežemo na srednje debele rezine in ju popražimo na olju, da se malce zmehčata. Solimo, popramo in dodamo malce timijana.
Kuhan in neolupljen krompir narežemo na tanke rezine (cca pol cm). Nato se lotimo smetane - oreške ocedimo in vržemo v blender, dodamo sok limone (cela limona naredi stvar kar dosti kislo, lahko je dodate samo pol), sol, žlico olja, strt česen in nekaj žlic vode. Vse skupaj zmiksamo v redko zmes.
V pekač naložimo rezine krompirja, potresemo s popraženim koromačem, dodamo spet plast krompirja in prelijemo s smetano (nekaj smetane pustimo za kasneje). Pečemo v pečici 10-30 minut. Smetana na vrhu je bila malce presušena, ker je krompir popil večino tekočine, zato smo vse skupaj dodatno prelili s smetano še potem, ko smo jed vzeli iz pečice.

Ni komentarjev:

Objavite komentar